Tattoo skötselråd

Behandling av nygjord tatuering.

Behandling av nygjord tatuering har alltid varit ett ämne där det funnits delade meningar om, i tatuerarbranschen. Det som det är stor enighet om är att man inte får utsätta en ny tatuering för badning i klorvatten som simbassänger eller bubbelpool då kloren vill tränga igenom tatueringen och bleka färgen. Man får heller inte utsätta tatueringen för stark sol och solarium då detta är mycket skadligt. Oenigheten uppstår när vi pratar om smörjning. 1999 läste jag en artikel av en känd hudläkare från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, som sa att olika sårsalvor som finns i handeln är onödiga, då kroppen läker småsår av sig själv, från 5-15 dagar utan problem.
Jag har själv experimenterat med att smörja in halva tatueringen eller göra två och bara smörja in en av dom. Jag har inte sett någon skillnad på resultatet, men däremot har jag sett många tatueringar blivit förstörda på grund av att man smörjt dom med fel sorts salva eller använt handkräm.

Många tror att vaselin måste vara bra på grund av att tatueraren använder det när han gör tatueringen, men vaselin innehåller mycket vatten och fett och låter inte tatueringen andas, vilket gör att den därför läker mycket långsammare. Om kunden smörjde in sig väldigt lite skulle han inte märka någon skillnad. Men en del menar att när det är bra att smörja lite är det ännu bättre att smörja mycket.
Fuktighetskräm är heller inte särskilt bra att använda, speciellt om man har haft flaskan stående på hyllan i 1 år eller så. Då har den hunnit bli dålig. Om man tror att det hjälper att smörja så ska man använda antiseptisk sårsalva av sorter som t.ex.Helosan, Pegasus Kolla bäst före datumet på dessa salvorna . Min personliga mening är att smörjning bara hjälper mot kliande när tatueringen läker, för även detta kan ju vara ett problem för en del.

 

Behandling av färdigläkt tatuering.

Fuktighetskräm kommer alltid att få din tatuering att se finare ut då färgen ligger mellan andra och tredje hudlagret. Det vill säga att huden ligger som ett filter ovanpå. Huden är oftast torrast på benen och under vintertid. Solskyddskräm med så hög faktor som möjligt rekommenderas starkt när du är i sol eller solarium, då solen bränner sönder färgpigmentet i huden.